Vízmérő órák téliesítése

MÉG NINCS VÉGE A TÉLNEK – VÉDJÜK VÍZMÉRŐ ÓRÁINKAT A HIDEGTŐL ÉS A FAGYTÓL

 

Az időjárás előrejelzések szerint január közepére megyénkbe is megérkezik a tél, és akár mínusz tíz fok fölé is kúszhat éjszakánként a hőmérő higanyszála. Ezért kérjük felhasználóinkat, hogy akik eddig még nem szigetelték vízmérő aknáikat, ezt most tegyék meg, cselekedjenek időben és kerüljék el a hideg hatására bekövetkező vízmérő meghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának a költségeit.

A fagy leginkább a néhány milliméter vaslappal fedett beton vízmérő aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért kérjük, vegyék figyelembe a következőket:

-          Probléma lehet a vízmérő aknánál, hogy hiába van mélyen a vezeték, nincs fölötte talaj, ezért megfelelő szigetelési védelem nélkül elfagyhat a vízmérő.

-          A szigetelőanyag kiválasztásánál alapvető szempont, hogy nedvesség hatására ne veszítsen a szigetelőképességéből.

-          Magyarország területén az 5 cm. vastag hungarocell szigetelés már megfelelő védelmet tud nyújtani. Ez egyrészt pénztárcabarát, egyszeri befektetéssel több évtizedre szól, másrészt magának a vízmérőnek a cseréjét, esetleges javítását és leolvasását sem akadályozza.

-          Mindig a vízmérő akna födémet és a fedlapot szigeteljék.

-          Javasoljuk, hogy a hideg beálltáig rendszeresen ellenőrizzék nincs-e víz az aknában, és a fedlap is jól le van-e szigetelve és zárva.

Amennyiben a következőket tapasztalnák:

-          Nem forog a vízmérő szárnykereke, ha megnyitják a csapot.

-          Szilánkosra tört az üveg a vízmérő számlálószerkezetén.

-         A lakásban nem, vagy csak alig jön a víz a csapból,

elfagyhatott a vízmérő.

Teendők elfagyott vízmérőnél:

-          Ne próbálják felolvasztani a csapot nyílt lánggal, ez balesetveszélyes!

-          Kérjék szakember segítségét, vagy

-          hívják a 06-42/523-600 központi hibabejelentő telefonszám 4-es gombját.

 

A helyes szigetelés lépéseiről bővebben itt tájékozódhatnak: www.nyirsegviz.hu